СІМЕЙСТВО ЯКАНИ (JACANIDAE)

Якани — своєрідні, що сильно ухиляються від інших куликів птаха, тому їх виділяють навіть в окремий підзагін. Вони мають ряд загальних рис із пастушками й деякою спільністю із дрохвами.
Якани — стрункі птахи з дуже довгими ногами. Особливо характерні для них довгі пальці з довгими прямими пазурами, самий довгий з них – задній пазур – може бути длиннее пальця. Крила в якан сильні, на згині їх є тупі рогові виступи – шпори; хвіст, за винятком хвоста водяного фазанчика (Hydrochirurgus), короткий, що складається з 10 кермового пір’я. Дзьоб середньої довжини, прямій, деякі види мають на чолі бляшку, що іноді виступає вперед або назад. Довжина тіла цих птахів 25-30 див. Загальне фарбування оперення якан руда або бронзово-коричнева. Самець і самка по цвіті оперення подібні, але самка трохи крупніше самця.
Якани властиві тропічним і субтропічним країнам. Вони поширені в Африці, Південній Азії, на Малайському архіпелазі, в Австралії й у тропічній Америці. Живуть вони по найрізноманітніших прісних водоймах від рівня моря до висоти приблизно 2500 м. Це моногамні птахи, що гніздяться окремими парами. Гнізда їх містяться звичайно на плаваючій рослинності – листах лотоса й т.д. Іноді гнізда влаштовуються на краю невеликих острівців. Гніздо дуже простої. Це всього тільки недбало складена з різної околоводной рослинності подушечка з невеликим поглибленням для яєць. Відкладається, як правило, 4 яйця грушоподібної форми бурого цвіту із цятками. Насиджують і потім піклуються про пташенят обоє батька. Пташенята незабаром після вилупления залишають гніздо, вільно бігають по воді й навіть можуть поринати.
Якани почувають себе біля води превосходно. Вони не ховаються постійно в зарості, як це звичайно роблять пастушковие птаха, а тримаються й годуються на очах, при небезпеці летять за межі досяжності або поринають під воду. У випадку перельоту на коротку відстань якани летять повільно, із працею, їм явно заважають їх довгі ноги, що бовтаються. Але на більші дистанції ці птахи летять швидко, витягнувши назад ноги. Якани можуть плавати, а також поринати. При цьому вони хапаються лабетами за занурені у воду рослини, поступово втягують тіло у воду й довгий час залишаються там, виставивши на повітря тільки кінчик дзьоба. По закінченні тривоги вони так само поступово піднімаються на поверхню води. Перебігаючи по поверхні води з одного клубка рослин на інший, якани мають звичай високо піднімати (як метелика) над спиною крила.
Годуються якани в межах свого гніздового біотопу, тільки водяний фазанчик вилітає годуватися й на рисові поля. Їжею їм служать усілякі дрібні безхребетні, головним чином личинки комах, що живуть на водяних рослинах, і насіння, які птаха скльовують звичайно на бігу із плаваючих листів або мулу.
Линяють якани один раз у році, досить повільно, тільки африканська Actophilornis линяє швидко, гублячи при цьому здатність до польоту. Водяні фазанчики на початку гніздового сезону здобувають більше довгий хвіст.
У сімействі якан 6 пологів й 7 видів, 1 вид відомий у викопному стані.
Індійська, або бронзовокрилая, якана (Metapodius indicus) має голову, шию й задню частину черева чорні з темно-зеленим блиском, а підстава шиї з пурпурним блиском. Над очами вузька біла смуга й біла ж пляма за ними. Спина й кроющие крило бронзові, махові пір’я чорні з темно-зеленим відливом. Задня частина спини, кермові пір’я й верхні кроющие хвоста каштанові. Довжина крила індійської якани близько 27 див. Самець і самка по фарбуванню не розрізняються.
Індійська якана широко поширена в Південно-Східній Азії: вона населяє Індію, Бірму, півострів Малакку, Більші Зондские острова.
Це істинно околоводние птаха, однак ніколи що не селяться на ріках. Їхнього місцеперебування – стоячі води, особливо якщо поверхня їхній покрита листами лотоса й інших водяних рослин. Ці птахи поселяються й на ставках поблизу жител людини, але проте вони дуже полохливі. У випадку тривоги вони повільно поринають у воду, тримаючись лабетами за підводні частини рослин.
Гніздиться індійська якана в період дощів, у червні — вересні. Гніздо в неї досить велике, складається з камишинок й інших водяних рослин, звитих у круглу платформу з поглибленням нагорі для яєць. Міститься воно в добре вкритому місці серед сплетення листів лотоса, іноді на краєчку острівця. У кладці звичайно 4 яйця, але іноді буває й більше. Шкарлупа яєць бурий, рудий або маслиново-бурий кольори, сильно блискуча, зі значною кількістю плям.
Їсть індійська якана рослинну їжу, а також комах й їхніх личинок, дрібних молюсків і рачків.
Водяной фазанчик, або фазанохвостая якана (Hydrochirurgus phasianus), відрізняється від інших якан довгим хвостом, через якого самець, що має звичайно 30 див довжини, у шлюбному вбранні стає на 15 див длиннее. Самка крупніше самця, а хвіст у неї коротше. Розцвічення цієї якани шоколадно-бура, але голова й передня частина шиї білі. Бляшки на голові немає. Багато білого цвіту також і на крилах. Задня частина шиї жовтувата. Пазурі у водяного фазанчика ще длиннее, ніж в інших видів цього сімейства. На відміну від інших якан цей птах має два вбрання в році. Зимове вбрання її бурее літнього.

Гніздиться фазанохвостая якана в ЮгоВосточной Азії: від західної частини Пакистану й Кашміру через всю Індію до Південного Китаю, Філіппін й Яви. На більшій частині ареалу вона веде осілий спосіб життя, місцями перелітна. Водяной фазанчик менш полохливий, чим індійська якана, і частіше зустрічається на водах, яких остання уникає.
Гніздової сезон у водяного фазанчика доводиться на червень — серпень, коли йдуть дощі. Крім звичайних для якан місць, ця якана влаштовує гніздо іноді й серед затопленої трави, і зокрема серед заростей рису. Інший раз яйця водяного фазанчика бувають напівзанурені в нагріту сонцем воду, і її тепло вме сте з теплом гниючої рослинності надає істотну допомогу птахові в процесі інкубації. У кладці водяного фазанчика 4 яйця грушоподібної форми.
У водяного фазанчика дуже своеобраз ний голос, що нявкає, злегка схожий на голос розсердженої кішки.
Африканська якана (Actophilornis africanus) населяє Африку до півдня від Сахари. Довжина крила її 13-18 див. Птах цікавий тим, що, як уже вказувалося, линяє швидко, із втратою здатності до польоту. Під час шлюбних ігор африканські якани злітають у повітря й подовгу літають, ганяючись один за одним, як це властиво куликам.
Австралійська якана (Irediparra galliпасеа), що має довжину крила всього близько 10 див, поширена на островах Індонезії, у Новій Гвінеї й в Австралії. Для неї характерна наявність сильна розвитий, виступаючої назад у вигляді рога темнооранжевой бляшки на голові. Горло в неї біле з жовтою облямівкою, черево теж біле, але груди чорна. Верх птаха темна, чорнуватий, спина із бронзовим відливом. Ця якана може, рятуючи своїх пташенят від ворога, брати їх під крила й нести в безпечне місце, рухаючись «пішки» або поринаючи з ними у воду.
Варто назвати ще американську якану (Jacana spinosa), що має в загальному руде оперення з більше темною головою й шиєю й з більше світлим маховим пір’ям. Вузька бляшка на голові в неї червонуватого цвіту. Поширено американська якана в тропічній частині Нового Світла від Мексики до Аргентини й на Антильських островах.