ЗАГІН ДРОХВИ (OTIDES)

Дрохви — невелика група птахів великих і середніх розмірів. Статура їх щільне, шия середньої довжини й досить товста, голова відносно велика. Будучи наземними птахами, вони мають сильні, товсті, середньої довжини ноги із широкими й порівняно короткими пальцями. На підошовній стороні пальців рясно розвинені дрібні тверді подушечки із пружної мозолистої шкіри. Дрохви невтомні в ходьбі й при необхідності швидко бігають і мистецьки затаюються від ворогів. Цьому сприяє добре виражена в багатьох видів заступницьке фарбування.
У всіх представників цього загону оперення твердого, щільне, різноманітної фарбування, більше скромної в північних видів й яркою — у тропічних. Куприкової залози немає.
Самці крупніше самок й у деяких видів пофарбовані яскравіше.
Дрохви — мешканці відкритих просторів — степів, пустель і напівпустель, але зустрічаються також і серед великих полів. Види, що населяють тропіки й субтропіки, оседли; мешканці ж помірних широт перелетни.
Більшість видів у період розмноження пара не утворить, і лише в деяких вони формуються на короткий час. Спарюванню передують шлюбна гра самців, виражені у своєрідних рухах. Токуют дрохви звичайно на землі, але є види, у яких спостерігаються повітряні ігри.
Гніздо в дрохв розташовується на землі у вигляді невеликого поглиблення, злегка вистеленого рослинністю. Кладка у великих видів містить звичайно 2-3, у дрібних – 3-5 строкатих яєць. Насиджує самка протягом 20-30 днів. Пташенята виводкового типу, лупляться покриті пухом і незабаром залишають гніздо.
Їжа дрохв різноманітна, але по перевазі рослинна. Правда, у літній період у кормах переважають комахи, а іноді поїдаються амфібії, рептилії, гризуни й навіть пташенята інших птахів. Пташенята в ранньому віці харчуються майже винятково комахами. Більшість видів воду не п’є.
Дрохви є коштовним об’єктом полювання; м’ясо їх відносно смачно, а полювання на них важка й захоплююча.
Викопна дрохва знайдена в середньому эоцене (Німеччина). Представники сучасного роду Otis виявлені у верхньому міоцені й у верхньому олігоцені. Сучасні види – дрохва й стрепет відомі із плейстоцена.
Загін дрохв складається з одного сімейства дрофиних (Otididae) з 23 видами, більшість із яких поширене в Африці; частина видів зустрічається в Європі й Азії, а один вид — в Австралії. У межах СРСР живе три види, населяючи степ від України до Забайкалья й пустелі Середньої Азії.
Дрохва (Otis tarda) — один із самих великих птахів загону: залежно від підлоги й сезону вага її коливається від 4 до 11 і навіть 16 кг. Від інших птахів її неважко відрізнити за великим розміром, потужним безперим ногам, по строкатому оперенню, у якому сполучаються руді й білі кольори, а також по вусах, що відходять від підборіддя, – пучкам подовженого нитковидного пір’я.

Це мовчазний й обережний птах, особливо в зграях. Завдяки добре розвиненому зору пасущиеся в степу птаха видали зауважують наближення небезпеки й летять. Злітає дрохва з ходу, важко піднімаючи й опускаючи величезні крила, але, здійнявшись, летить порівняно легко й швидко, роблячи рівномірні й глибокі змахи. Одиночні птахи, особливо в жарку пору, іноді мистецьки затаюються, чому сприяє добре виражене заступницьке фарбування.
Поширено дрохву в рівнинних і гірських степах Північно-Західної Африки, Європи й Азії від Пиренейского півострова до Монголії й Примор’я. У СРСР гніздиться до півдня від центральної смуги Європейської частини, у Криму, на Кавказі, у Середній Азії, Казахстані, Південно-Західному Сибірі, на Алтаєві, у Забайкалье й Приамур’я. Основні області зимівель розташовані в Закавказзі, Північному Ірані, Південно-Західній Туркменії й у Таджикистані.
Населяє цей птах відкриті простори полинових і злакових степів, озимі поля, поклади, сінокісні ділянки. Вона уникає лише дійсної пустелі й ділянок з високою чагарниковою рослинністю.
Провесною, з першою появою тепла й утворенням таловин, дрохви повертаються із зимівель у свої гніздові місця. У різних частинах ареалу це спостерігається в березні й квітні. Весняний переліт відбувається вдень, звичайно парами або невеликими групами в 3-6 птахів, рідше поодинці.
Перший час після прильоту птаха тримаються табунками й, як тільки степ обсохне, приступають до токування. Для токовища самці вибирають рівну відкриту ділянку степу або вершину пологого пагорба з низькорослою рослинністю, що не заважає огляду місцевості. Токуют дрохви або групами, або поодинці. Токовище відбувається звичайно ранком, але спостерігається й перед увечері, а зрідка й удень. Самці з’являються на токовище перед сходом сонця й токуют до 7-8 годин ранку. Розкривши віялом і вертикально піднявши хвіст, опустивши до землі крила, самці повільно мовчачи расхаживают віддалік друг від друга. З появою на токовищі самок збудження їх зростає, і вони іноді вступають попарно в запеклу бійку. Спаровуються птахи на токовищі, після чого самки йдуть до своїх гнізд. Токування відбувається приблизно із середини квітня й у травні.
Своє гніздо самки влаштовують на землі у вигляді неглибокої ямки, скудно вистеленої сухими стеблами трави. Ямку цю самка викопує спочатку ногами, потім дзьобом висмикує стебла, що залишилися, степових рослин і нарешті обертовими рухами тіла округляє її. Іноді гніздовою підстилкою служать прим’яті стебла. Діаметр гнізда становить 23-27 див. У повній кладці найчастіше буває 2-3 яйця зеленувато-бурою або маслиновим фарбуванням з неясними буруватими або рудувато-бурими плямами й цяточками (табл. 1). Розміри яєць; 77-87 х 55-61 мм,
Насиживание яєць, як і виховання пташенят, роблять тільки самки. Після того як вони сядуть на яйця, самці поступово з’єднуються в невеликі табунки й откочевивают до місць линяння.

До насиживанию самка приступає після откладки першого яйця й робить це досить старанно; у випадку небезпеки притискає голову до землі, зовсім зливаючись із навколишнім оточенням. Тривалість насиживания, по одним даним, 25-28, по іншимі- 28-30 днів. Пташенята починають з’являтися із другої половини травня – початку червня.
Обсохнув, пуховички залишають гніздо, але, будучи ще слабкими й безпомічними, кілька днів тримаються біля гнізда, харчуючись переважно «мурашиними яйцями». При небезпеці самка намагається відволікти увага ворога від пташенят, відбігаючи убік з опущеними вниз крильми й піднятим догори розпущеним хвостом з яскраво-білим подхвостьем. Пташенята в цей час затаюються на землі.
Як тільки пташенята підростуть і зміцніють, самка віддаляється з ними в степ, де виведення тримаються досить потай і роз’єднано друг від друга. У віці 35 -40 днів молоді починають літати, досягаючи до цього часу половини розміру самки й ваги близько 2 кг.
Наприкінці липня — початку серпня виводки з’єднуються в загальні табунки, залишають гніздові місця й починають широко кочувати по степу. Стайний спосіб життя птаха ведуть до весни наступного року.
Осінній відліт дрохв на півночі ареалу починається приблизно з кінця серпня й на всій його території розтягується на 2—3 місяці, закінчуючись у південних частинах тільки в листопаді.
У дрохви спостерігається дві линьки в році: осіння послебрачная, під час якої переміняється все оперення, і весняна предбрачная, що охоплює дрібне оперення.
По характері харчування дрохву можна віднести до всеїдних птахів. Вона охоче поїдає як рослинні корми – листи, молоді пагони, суцвіття й насіння різних трав’янистих рослин, так і тварини, у першу чергу різних комах, зокрема жуків і саранових. Іноді вживає в їжу жаб, ящірок, мишевидних гризунів і навіть пташенят дрібних птахів. У літню пору в кормовому раціоні переважає тваринна їжа, у зимовий час – рослинна. Пташенята харчуються переважно комахами.
У минулому дрохва була однієї із украй численних птахів. За свідченням сучасників, що ставиться до минулого сторіччя, у Задонських степах «доводилося проїжджати серед безперервних черід дрохв буквально протягом десятків верст» (Черников, 1881 р.). У ще більш ранні часи в Льговском повіті колишньої Курської губернії дрохв було так багато, що це знайшло відбиття в гербі м. Льгова (С. Ларионов, 1786 р.). В. Н. Тесль (1905 р.), що відвідав в 1885 році високогірну Чиликтинскую долину (Південно-Східний Казахстан), відзначає, що «ні, здається, ніякого птаха, що попадалася б у Чиликтинской долині в такій величезній кількості, як дрохва. Досить сказати, що перед відльотом долина буває суцільно засіяна ними; у цей час у яку-небудь годину їзди по долині їх можна зустріти тисячі…». Наприкінці минулого століття в степах по Уралу, Илеку й Иргизу восени часто можна було бачити величезні табуни дрохв по 200-250 птахів.
У цей час колишнього достатку дрохв немає й у спомині не тільки в Європейській частині СРСР, але й в Азіатської, де вона збереглася трохи краще. Тепер навіть у кращих місцях Казахстану осінні скупчення дрохв не перевищують декількох десятків птахів. За даними Н. В. Тупикової й А. М. Чельцовабебутова (1960 р.), на маршруті довжиною 33 300 км, проробленому за три роки (1955-1957 р.) але степам Північного Казахстану, враховане всього лише 183 дрохви, що в середньому становить 5 птахів на кожну тисячу кілометрів. Скорочення чисельності цього коштовного виду триває й зараз. Так, за останні 15-20 років різко знизилася кількість дрохв на основних наших зимівлях – у Закавказзі, Південно-Західній Туркменії й Південному Таджикистані, де до цього спостерігалися ще значні їхні скупчення.
Настільки сильне й повсюдне скорочення запасів дрохви викликано, з одного боку, оранкою й освоєнням цілинного степу й перелогових земель і тим самим зникненням корінних місць перебування цього виду. Хоча дрохва місцями й стала гніздитися на озимих полях, але останні є не повсюдно, і в ряді частин ареалу, як, наприклад, у Казахстані, вона виявилася в скрутному стані. З іншого боку, великий вплив зробило інтенсивне полювання, і в першу чергу в незаконний час і заборонені способи. Серед них особливо слід зазначити масове винищування птахів під час їхнього тяжкого становища. У дрохв відсутня куприкова залоза, і пір’я їх не змазуються жиром, як в інших птахів. Тому пізньою осінню, під час тривалих дощів пір’я в птахів намокають й, якщо відразу вдарить мороз, змерзаються й птаха літати не можуть. У таких випадках дрохви стають зовсім безпомічними, чим і користуються браконьєри, убиваючи їх просто ціпками. Велика втрата поголів’ю цих коштовних птахів наносить полювання нагоном з автомашини.
На жаль, браконьєрство не зжите й дотепер, і воно поширено як у місцях гніздування дрохв, так і на зимівлях.
Завдяки великим розмірам дрохва здавна шанується мисливцями й ставиться до розряду першосортної дичини. Цей найцінніший птах має потребу в особливій тривалій охороні.
Стрепет (О. tetrax) — птах невеликих розмірів, приблизно з тетерева: важить від 600 до 950 р. По загальному вигляді досить нагадує дрохву. Веде наземний спосіб життя, швидко бігає по землі. Загальний тон фарбування оперення верхніх частин тіла сірий із дрібним струйчатим малюнком, нижніх – білий. Завдяки такому заступницькому фарбуванню при небезпеці він нерідко мистецьки затаюється, щільно притискаючись до землі серед хирлявої рослинності. Злітає стрімко й летить швидко, часто змахуючи крильми.
Розповсюджено стрепета по степах і напівпустелям від південних частин Західної Європи, західного узбережжя Середземного моря й Марокко на заході до передгір’їв Алтаю й Кашгарии на сході. У СРСР зустрічається в степових районах Європейської частини, Західного Сибіру, Казахстану й місцями в Середній Азії. З північних частин ареалу на зиму летить зимувати в Північну Африку, Передню Азію, Індію; у невеликому числі зимує також у Криму, Закавказзі, Середній Азії.
Стрепет населяє ділянки цілинного степу й перелогових земель, віддаючи перевагу злегка горбистій місцевості з розрідженим травостоєм. На оброблюваних полях робити гнізда уникає.
Навесні прилітає в гніздові місця пізніше дрохви, коли степи майже повністю звільняються від снігу. У різних частинах ареалу це падає на період від кінця березня до початку травня. Летить він невеликими зграйками, переважно вночі.
У північних частинах ареалу птаха незабаром після прильоту приступають до токування й розмноження, у південні ж частинах вони досить значний час тримаються зграйками, поки самці не надягнуть повне шлюбне вбрання, що буває не раніше кінця квітня. Токуют самці поодинці, приймаючи при цьому своєрідні пози.
Гніздиться стрепет окремими парами. Гніздо розташовується на землі і являє собою ямку, вистелену тонким шаром сухих стеблинок. Розміри гнізда: діаметр гнізда 17-18 див, глибина лотка близько 9 див. Масова кладка падає на різні числа травня. У повній кладці найчастіше буває від 3 до 5 яєць маслинового цвіту зі світлими рижеватобурими дрібними плямами. Розміри яєць: 47-58 х 37-39 мм.
Насиджує самка протягом 20—21 дня. Самець у цей час перебуває біля гнізда. Він бере участь й у вихованні пташенят. Перші дні виведень тримається поблизу від гнізда, пізніше переходить на ділянки степу з високим травостоєм, де легше зникнути від хижаків. У серпні у віці двох-двох з половиною місяців молоді досягають величини дорослих. Із цього часу виведення поєднуються в зграйки й починають широко кочувати по степу. У вересні – жовтні вони відлітають на зимівлі.
Харчується стрепет як рослинної, так і тваринною їжею, переважно комахами.
Стрепет ставиться до числа найцінніших представників пернатої дичини. Однак, подібно дрохві, запаси його також різко скоротилися внаслідок оранки степів й інтенсивного переслідування. Необхідні заходи для його охорони.
По загальному складі вихляй, або джек (Chlamydotis undulata) — типова дрохва середньої величини; вага його коливається від 1, 1 до 2, 4 кг. Від інших дрохв відрізняється добре помітним коміром з довгого пір’я на шиї. Піщано-рудуваті й білі тони у фарбуванні оперення роблять джека малопомітним серед пустельної обстановки. Як типово наземний птах, бігає досить швидко, до 35 -40 км у годину.
Розповсюджений вихляй у пустелях і напівпустелях Північної Африки, Аравії, Малої, Передньої й Середньої Азії, південних частин Казахстану й далі на схід до Туви, Західної Монголії й Синьцзяна. У південних частинах ареалу він оседл, з північних частин відлітає в пустелі Аравії, Передньої Азії, а також Туркменії.
Навесні джек прилітає в гніздові місця пізніше своїх родичів, що зв’язано, очевидно, з іншим характером харчування. Це по перевазі животноядная птах, що поїдає в деякій кількості рослини, а в основному комах.
Гніздо розташовується на землі. У квітні – травні, коли наступить стійка тепла погода, починається откладка яєць. У повній кладці їх буває від 1 до 3. Насиджує яйця й водить пташеняти одна самка. Самець залишає її, як тільки та сяде на гніздо.
Восени вихляй відлітає на зимівлі порівняно рано, у серпні — вересні; у південних районах проліт захоплює й більшу частину жовтня.
Вихляй належить до числа мисливських птахів. Добувається рушницею. Будучи всюди взагалі порівняно нечисленним, у ряді місць він за останнім часом сильно винищений і має потребу в охороні.
В Індії, Непалі й Белуджистане зустрічається флорикан (Sypheotides indica). Самці в основному чорного кольори, крила більш-менш білі, на потилиці є чуб, на груди – подовжені пір’я. Фарбування самок звичайного дрофиного типу.
Населяє він великі відкриті рівнини з невисоким травостоєм, що дозволяє птахові бачити далеко навколо.
Гніздиться флорикан на землі; гніздо у вигляді ямки в ґрунті поміщає під прикриттям куща або серед густих трав’яних заростей. У кладці 2 яйця.
Харчується цей птах як рослинної, так і тваринною їжею, у тому числі навіть зміями і ящірками.
На флориканов місцеві жителі полюють заради смачного м’яса. У зимовий час флорикани стають особливо жирними.